18956
paged,page-template,page-template-blog-large-image-whole-post,page-template-blog-large-image-whole-post-php,page,page-id-18956,page-child,parent-pageid-1815,paged-2,page-paged-2,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Blog Large Image Whole Post

‘Meer groen’ kerst kampjes

Tijdens de kerstvakantie zijn er weer 2 ‘Meer groen’ kampjes.
Op 28 & 29 december en op 4 & 5 januari gaan we weer duurzaam knutselen, wandelen in het bos en koken we met de laatste oogst op het vuur.

 

Er zijn 12 plekjes per kampje, snel zijn is de boodschap!

Inschrijven kan hier.

verslag “Zaden schonen en bewaren”

Op  zaterdag 18 november 2017 kwamen er een 15- tal geïnteresseerden het infomoment volgen van Hugo D’Hooghe . Deze specialist kwam uitleg geven hoe je zaden moet “schonen “dwz proper maken om te bewaren . Nieuwe inzichten zoals droge bonen in de diepvries voor enkele weken tegen de bonenkever , tomatenzaden in diepvries bewaren tot 16 jaar werkt  kiemkrachtverhogend ,…waren voor de meeste deelnemers weer verrassend . Met het nodige materiaal werd gedemonstreerd hoe je zaden , afhankelijk van de soort , op verschillende manieren kan winnen om te bewaren . Ook kregen we een korte cursus zelf zakjes maken om je zaden te sorteren .

met dank aan Hugo en zijn zadenwerkgroep

0

Het najaarprogramma van Dodoens

Oogstfeest met soepfestival

Op zondag 15 oktober hebben we ons eerste groot soepfestival. In het kader van 500 jaar Dodoens hebben we voorzien om het belang van de soep in het breed in de kijker te zetten. We weten allemaal dat soep helpt onze dagelijkste portie van verschillende soorten groenten te realiseren. Soep kan lekker smaken als alternatieve broodmaaltijd en wat kan er nog lekkerder zijn bij onguur en koud winterweer: een lekkere dampende warme soep.

We starten om 13 uur, je betaalt 5 euro en je kan naar hartenlust alle gemaakte soepen proeven

Er is ook een heuse wedstrijd aan verbonden met een vakjury maar ook het publiek mag de lekkerste soep mee bepalen. Alle deelnemende soepbereiders krijgen een leuke attentie, maar voor de drie beste soepen is er een mooiere prijs voorzien.

We duimen voor mooi weer zodat we nog kunnen genieten van een laat nazomer zonnetje in de mooie tuin van de orangerie. Laat je niet afschrikken door slecht weer want dan doen we deze activiteit in de orangerie en de aanpalende gebouwen zodat we allemaal droog en warm van de soep kunnen genieten.

Vorig jaar hebben we een miniversie van het soepfestival gehad en toen waren alle aanwezigen opgetogen van deze formule.

 

Winter kruidenlezingen

Als laatste punt willen we jullie ook laten weten dat we dit jaar gaan starten met winterlezingen

Gedurende 7 vrijdagavonden zullen we telkens 3 planten uitgebreid bespreken nav hun belangrijkste werking.

Van elke plant zal ook een praktische toepassing gedemonstreerd of kan ervan geproefd worden

Deze lezingen gaan door in het CC centrum te Wijnegem Gasthuis

in de Schuur, Turnhoutsebaan 199 (makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer) en er is ook voldoende parking

Deze lezingen worden gegeven door ervaren herboristen

 

Voorstel data vrijdag thema planten
8 december Immuniteit Duindoorn, Oost-Indische kers, Echinacea
15 december Maag Munt, Venkel,   Citroenmelisse
12 januari Hart en vaatziekten Knoflook, Olijfblad,   Meidoorn
19 januari Blaas en nieren Maïs, Blauwe bes, Pompoen
2 februari Luchtwegen Heemst, Tijm, Weegbree
2 maart Huid Calendula, Lavendel,   Teunisbloem
9 maart Lever en ontgiften Paardenbloem, Artisjok,   Kleine veldkers

deelnameprijs: 70 euro voor de ganse reeks of 15 euro/avond

voor Velt leden 60 euro voor de ganse reeks of 12 euro/avond

om zeker te zijn van je deelname gelieve in te schrijven via het herboristenforum@gmail.com

 

Lezing ‘Wie was Dodoens’ door Paul Strijckers

Verder hebben we op vrijdagavond 10 en 17 november gespreid over twee lezingen in het kader van 500 jaar Dodoens een algemene inleiding over deze boeiende mens.

Wie was Dodoens als mens, wat betekende hij als kruidenkundige ? Wat heeft hij allemaal gerealiseerd ?

Paul Strijckers zal in de deze twee lezingen ons helemaal in Dodoens zijn verhaal dompelen. Deelnameprijs 15 euro voor de twee lezingen

Deze lezingen gaan door in de Werf 44 te Schilde

Om in te schijven eveneens herboristenforum@gmail.com

 

Verslag: De zomer ‘meer groen’ kids kampjes

Deze zomer organiseerde we voor ‘t eerste 3 zomer ‘meer groen ‘kidskampjes.
We ontvingen meisjes en jongens tussen 5 en 11 in de Dodoenstuin te Schilde voor een driedaagse ‘meer groen’ ontdekkingstocht.

De eerste dag dag kwamen ze één voor én toe, soms nog een beetje verlegen, andere dan weer heel open en goedlachs. Hét moment om kennis te maken, met ons, met elkaar, ongedwongen, losjes. We maken een praatje met de ouders en nemen vooral de tijd.
Wat is waar, wat gaan we doen en hoe. Wat vinden de kids leuk en waar houden ze écht niet van. De volgende dagen bloeien ze helemaal open en lopen ze rond alsof ze hier al jaren komen, een leuke, vrolijke en ondernemende bende !

Een typische dag start met de ronde van de moestuin en à la minute wat oogsten.
Zo prepareren we water met een kruid/smaakje en een 10 uurtje om er dan buiten in de schaduw van een boom van te genieten.
Daarna tijd voor moestuinwerk, voor sommige bekend terrein, voor anderen iets nieuws.
Ook het middagmaal maken we samen en vraagt soms wel wat teamwerk en voorbereiding.
We eten zoveel mogelijk uit de tuin, bio waar kan en altijd vegetarisch.
Ook dat is voor heel wat kids eens iets  ‘anders’, roept zelfs wat vragen op en zet hopelijk ook de deur op een kier voor wat nieuws.

Verder maken we ruimte voor vrije invulling, knutselen kan, zomaar wat of met een voorbeeld en begeleiding. Rustplekjes zijn er binnen en buiten net als passende interessante lectuur. Ravotten, balletje trap, kampen bouwen, bodem en wateronderzoek….kruidenleer…passeren de komende dagen de revu. We sluiten de dag af met een momentje rond tafel met eigengemaakt vieruurtje.

De kids gaan naar huis met een vuile broek, een gezonde blos, stekjes, zaadbommen en hopelijk met een liefde voor ‘meer groen’.

Meer info over de volgende kampjes vind je hier.

 

‘Meer groen’ kamp herfst editie

Dodoens hosts ook deze herfst een ‘meer groen’ kidskampje op 2 en 3 november.
Op speelse wijze bekijken we de principes van de natuurlijke moestuin en een duurzame samenleving,
We werken in de tuin en koken met de oogst. we spelen, wandelen en knutselen buiten.
Voor kinderen van 5 tot en met 10 jaar.
Telkens van 10 tot 16 uur, met de mogelijkheid tot voor- en nabewaking.

Programma open tuindagen pinksterweekend 3 en 4 juni 2017 Dodoenstuin te Schilde

Zaterdag 3 juni van 13 tot 18 uur

Op een interactieve manier een kruidentuin ontdekken met een mooie rugzak op de rug. Extra aandacht voor gezinnen met kinderen: speciaal rugzakje om kinderen op een speelse manier in contact te brengen met de kruiden en hun geuren.

Een heuse kruidenheks wacht jullie op en andere herboristen geven graag uitleg aan alle geïnteresseerden.

Ook een kruidenreus is aanwezig. Hij ligt op de grond en is bedekt met kruiden die op de plaats staan waar ze werkzaam zijn, bv kruiden die goed zijn voor de keel staan ter hoogte van de keel.

Een geurig tasje koffie met een lekker stuk taart, cake-lolly,  een lekker kruidentheetje of een lekker biertje behoren ook tot de mogelijkheid in onze mooie orangerie.

 

Zondag 4 juni van 10 tot 18 uur

Artisanale-/ biomarkt samen met een brocante- en ambachtenmarkt. De foodtuck van Vlaco is  aanwezig. Wil je alles weten rond het hergebruiken van oud brood in al zijn versies van zoet tot zout, dan kan men je daarin wegwijs maken en ook laten proeven. De deskundigen van Vlaco geven ook de nodige uitleg rond composteren. Voor de vroege bezoekers is er ook een aangename verrassing.

Een aantal kleine kwekers staan er met biologische voeding of artisanaal bereide producten. Maar zoek je net die ultieme bessenstruik of eetbare vaste plant: één adres, ook deskundige plantenkwekers zijn hier aanwezig. Wil je net die info hebben om zelf zaad te kweken, daarvoor kan je ook bij ons terecht die dag.

We staan garant voor een gezond cafetaria met lekkere, gezonde alternatieve dranken maar een lekker biologisch biertje is ook zeker aanwezig.

Maar zie je het zitten even stil te staan bij enkele oude ambachten, kan je ook demonstraties volgen. Wens je op de brocante nog iets leuk te kopen: ook dit is beschikbaar.

Je kan op een interactieve manier een kruidentuin ontdekken met een mooie rugzak op de rug. Extra aandacht voor gezinnen met kinderen: speciaal rugzakje om

kinderen op een speelse manier in contact te brengen met de kruiden en hun geuren.

Informatieavond: Gezond zonder suiker vrijdag 19 mei om 20 uur

We weten allemaal dat het anders kan, maar hoe pak je het dan wel aan. Marjan zal ons alle info hieromtrent geven.

Opgepast verandering locatie: laat even weten of je komt aan Mieke via mail mieke.zola@gmail.com. Door een tentoonstelling bij de schilders in het wellicht onmogelijk over de orangerie te beschikken maar zullen we wellicht uitwijken naar ’ s Gravenwezel, in het dorpshuis. We houden u zeker op de hoogte.

Helpers gezocht voor 3 en 4 juni

We zoeken voor 3 en 4 juni nog een heleboel medewerkers. We hebben het gedaan gekregen bij de gemeente dat er op de brocante markt geen klassieke friet- en hamburgertenten staan, maar wel kramen met gezonde gerechten. Voor deze catering hebben we professionele medewerkers gezocht die hiermee ervaring hebben. Maar we hebben ook de volledige drankbedeling onder onze supervisie.

We zoeken daarom nog zeer dringend naar deze verschillende profielen: helpers

– die willen cake en taarten bakken voor zaterdag en zondag

– die mee willen helpen met de toog, bij de afwas en kassa gedurende twee uur vooral op zondag, maar ook zaterdagnamiddag.

– die op zaterdag de gezinnen willen begeleiden in de tuin en op zondag uitleg willen geven over één of twee planten per tuintje aan de bezoekers. Wij zorgen dat jullie de juiste informatie en opleiding krijgen. Voor deze laatste opdracht kijken we uiteraard naar herboristen of studenten van deze richting.

Dus iedereen die zich op welke manier ook wil inzetten: graag een seintje aan Mieke. We kunnen echt zeer veel helpende handen gebruiken zowel bij de voorbereiding,  tijdens de werkmomenten als tijdens het weekend.

Voor al diegene die komen helpen voorzien we achteraf een zeer leuke verrassing, het zal de moeite zijn en een mooie beloning voor al jullie inspanningen!

Dus kan je helpen stuur een mailtje naar Mieke.zola@gmail.com

Dodoens 500 jaar!

Dodoens jubileumjaar. Dodoens 2.0

Ja , we hebben dit jaar echt voldoende reden om te vieren. 2017 betekent 500 jaar Rembert Dodoens, 40 jaar Dodoenstuin te Schilde en 5 jaar dat we met de huidige vrijwilligersploeg de openbare kruidentuin onderhouden.

Dit willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan!

De werkmomenten in de tuin op de 1° en 3° zaterdag van de maand, soms ook op woensdagavond zullen steeds opgepimd worden met een kruidendemonstratie rond een welbepaald thema, actueel in die periode.

We voorzien ook een aantal zeer boeiende lezingen met eminente sprekers nl. Prof.Schoeters, ze komt in juni praten over de hormoonverstoorders. In september komt Dr.Geert Verhelst praten over kruiden. Maar er zullen ook nog een hele reeks boeiende workshops zijn rond zelf ‘kruiden telen  en onderhouden’, ‘kazen maken’, ‘paddestoelen enten’, ‘suikervrij leven’ en nog zoveel meer. Hou ons programma nauwgezet in het oog op de website, in onze maandelijkse nieuwsbrief en Facebook.  Like us on Facebook    🙂

Kookworkshop Viviane Van Dyck en lezing Rik Vermuyten

Beschrijving workshop: de smaken van de herfst

Het najaar is het seizoen van overvloed.  Met al die zoete, ronde groenten kan je heerlijke gerechten op tafel toveren, die ook nog eens een weldaad zijn voor organen als de maag, milt en pancreas.  Hoe we die link precies kunnen leggen en vooral hoe je het meeste haalt uit de smaken van de herfst kan Viviane je als geen ander leren.

 

Viviane Van Dyck
Viviane geeft inspirerende kookworkshops en lezingen over voeding en vitaliteit aan bedrijven en particulieren en is auteur van `Viv`s vitale keuken` en `Echt (w)eten`. Ze deed ervaring op in de keuken van P.A.R.T.S. de dansschool van Anne Teresa de Keersmaeker en had een kookrubriekje op TV-OOST en in Psychologies Magazine. Verder houdt ze van mensen en kan ze haar liefde voor pasteltinten, met name de kleur roze, maar moeilijk verbergen.

 

Lezing Rik vermuyten: Voeding, belangrijk om onze gezondheid op te bouwen!

Wat is juist gezonde voeding?
Hoe dit nog te weten temidden van tientallen tegenstrijdige systemen?
Wat is echt evenwicht en hoe werkt dat dan?
Wat hebben ons lichaam en onze geest nu echt nodig?
Zijn de ingrediënten belangrijk of is het de energie die wij er uit halen?
Welke keuzes in voeding kunnen we bewust maken?
Hoe maken we die keuzes praktisch?
Hoe belangrijk is de bereiding van voedsel?
Wat kunnen we nog leren van oude tradities?
Zodat we met gezond verstand praktische maatregelen kunnen nemen om onze gezondheid te behouden of herop te bouwen.

 

Bio Rik Vermuyten
Rik Vermuyten was enkele jaren werkzaam in de klinische en nucleaire scheikunde in een antwerps hospitaal.
Bekwaamde zich in Oosterse geneeskunst,akupunktuur,Feng Shui ,Oosterse psychologie,natuurlijke geneeskunst en permacultuur(landbouw)
Al gedurende meer dan 45 jaar geeft hij adviezen in consulten,conferenties,lezingen,workshops en seminaries over hoe we onszelf beter kunnen begrijpen en onszelf op een natuurlijke manier kunnen gezonder ,vrijer en gelukkiger kunnen maken en ons verder en dieper kunnen ontwikkelen.

 

Praktisch

Datum: Zondag 1 oktober 2017

Tijd:
11:00 – 14:00 (Kookworkshop)
15:00 – 17:00 (Lezing)

Waar: Oranjerie, Dodoenstuin Schilde

Kostprijs:
Kookworkshop met Vivianne Van Dyck: 35 euro (maaltijd inclusief)
Lezing Rik Vermuyten: 15 euro
Kookworkshop + Lezing: 42 euro