21777
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21777,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Dodoens Soepfestival

De groene markten van Dodoens

De werkgroep Dodoens en het herboristenforum zijn blij jullie weer te kunnen voorzien van een breed aanbod vers groen  onder de naam Dodoens 2.0 !
Ook dit  jaar zetten we de Dodoenstuin in Schilde op zijn kop en in de bloemetjes.
Hoogtepunten zijn de plantenmarkt en zadenruil in april/mei en het Oogstfeest met soepfestival op 17 oktober.

Als alternatief voor het Soepfestival organiseren we 3 workshops volgens een rotatie systeem.
Meer info op https://www.dodoenstuin.be/event/alternatief-soepfestival/

Jaarlijkse plantenmarkt en zadenruil (datum 2021 wordt zsm bevestigd)

Op de plantenmarkt staan kleinschalige groene kwekers met biologisch plantgoed.
We ruilen ook zaden. Er wordt een ruiltafel voorzien, dus breng zeker je zaden mee.
We geven verschillende demonstraties, dus voor ieders wat wils.

 

Een aantal kleine kwekers staan er met biologische voeding of artisanaal bereide producten. Maar zoek je net die ultieme bessenstruik of eetbare vaste plant: één adres, ook deskundige plantenkwekers zijn hier aanwezig. Wil je net die info hebben om zelf zaad te kweken, daarvoor kan je ook bij ons terecht die dag.

Wil jij graag tijdens de planten en zadenbeurs je stand opzetten? Zie voor meer info onderaan de pagina.

Oogsfeestmet soepfestival
17 oktober 2021

We weten allemaal dat soep helpt onze dagelijkste portie van verschillende soorten groenten te realiseren. Soep kan lekker smaken als alternatieve broodmaaltijd en wat kan er nog lekkerder zijn bij onguur en koud winterweer: een lekkere dampende warme soep.We starten om 13 uur, je betaalt 5 euro en je kan naar hartenlust alle gemaakte soepen proeven. Er is ook een heuse wedstrijd aan verbonden met een vakjury maar ook het publiek mag de lekkerste soep mee bepalen. Alle deelnemende soepbereiders krijgen een leuke attentie, maar voor de drie beste soepen is er een mooiere prijs voorzien. We duimen voor mooi weer zodat we nog kunnen genieten van een laat nazomer zonnetje in de mooie tuin van de orangerie. Laat je niet afschrikken door slecht weer want dan doen we deze activiteit in de orangerie en de aanpalende gebouwen zodat we allemaal droog en warm van de soep kunnen genieten.

Bij slecht weer staan we binnen in de Oranjerie en zijn de plaatsen beperkt tot 30 personen per uur.
Je plaatsje reserveren doe je hier. Bij mooi weer is geen reservatie nodig. Iedereen welkom!

 

Wil jij graag tijdens de planten en zadenbeurs je stand opzetten?

We vragen boeren, creatievelingen en/of organisaties om een voorstel te doen want wij zijn op zoek naar standhouders met groenten, planten en producten die een link leggen met het thema ‘meer groen’. Wij bieden een brede communicatie en veel publiek, we vermelden je stand op onze vriendenlijst. Wij vragen geen bijdrage aan de standhouders, maar vragen wel zekerheid van jullie aanwezigheid.

Elektriciteit en tafels worden voorzien op aanvraag.

 

Meer info te verkrijgen via info@dodoenstuin.be.

Zin om hier mee deel van uit te maken?

Fijn! Je kan ons alvast mailen met alle info over je stand.

Bij aanlevering van je logo en website, wordt deze snel mee opgenomen op de site.

Voor info en inschrijving: info@dodoenstuin.be

WAT IS ER NOG TE DOEN

In het domein Schildehof vindt u de Dodoens kruidentuin. Deze tuin is een reconstructie van een zestiende eeuwse renaissancetuin met kruiden uit het Cruydeboeck van Rembert Dodoens. Met een enthousiaste ploeg vrijwilligers onderhouden we de tuin. We verwijderen onkruid (planten die niet op de juiste plaats staan), planten nieuwe planten bij, geven workshops, eten af en toe een flink stuk taart en creëren een harmonieus plekje in het park van Schilde.

Wandeling in de tuin

Tijdens een wandeling door de tuin, kom je de verschillende delen van de tuin tegen. Aan de kant van het park bevindt zich de medicinale kruidentuin. Het zijn 12 vakken met kruiden. Een aantal planten hiervan had in de tijd van Dodoens een geneeskrachtige werking, maar worden nu niet meer gebruikt omwille van de giftigheid. Of worden enkel gebruikt door gespecialiseerde bedrijven omwille van de extracten.

De kruidenreus

Je kan niet naast de kruidenreus kijken. Verschillende kruiden zijn ingeplant op het lichaamsdeel waarop ze werken: de goudsbloem en het driekleurig viooltje zijn goede kruiden voor de huid en vinden we aan de rand.

De moestuinen

De rest van de tuintjes wordt ingenomen door moestuiniers. Een aantal vakken zijn voorbehouden voor de cursisten van het moestuinieren. Op deze perceeltjes wordt het principe van de permacultuur toegepast: de grond moet altijd bedekt zijn. In de winter ga je hier dan ook mulchmateriaal vinden op de bodem.