Als alternatief voor het Soepfestival organiseren we 3 workshops volgens een rotatie systeem.
Meer info op https://www.dodoenstuin.be/event/alternatief-soepfestival/
Op de plantenmarkt staan kleinschalige groene kwekers met biologisch plantgoed.
We ruilen ook zaden. Er wordt een ruiltafel voorzien, dus breng zeker je zaden mee.
We geven verschillende demonstraties, dus voor ieders wat wils.
Een aantal kleine kwekers staan er met biologische voeding of artisanaal bereide producten. Maar zoek je net die ultieme bessenstruik of eetbare vaste plant: één adres, ook deskundige plantenkwekers zijn hier aanwezig. Wil je net die info hebben om zelf zaad te kweken, daarvoor kan je ook bij ons terecht die dag.
Wil jij graag tijdens de planten en zadenbeurs je stand opzetten? Zie voor meer info onderaan de pagina.
Elektriciteit en tafels worden voorzien op aanvraag.
Meer info te verkrijgen via info@dodoenstuin.be.
In het domein Schildehof vindt u de Dodoens kruidentuin. Deze tuin is een reconstructie van een zestiende eeuwse renaissancetuin met kruiden uit het Cruydeboeck van Rembert Dodoens. Met een enthousiaste ploeg vrijwilligers onderhouden we de tuin. We verwijderen onkruid (planten die niet op de juiste plaats staan), planten nieuwe planten bij, geven workshops, eten af en toe een flink stuk taart en creëren een harmonieus plekje in het park van Schilde.
Tijdens een wandeling door de tuin, kom je de verschillende delen van de tuin tegen. Aan de kant van het park bevindt zich de medicinale kruidentuin. Het zijn 12 vakken met kruiden. Een aantal planten hiervan had in de tijd van Dodoens een geneeskrachtige werking, maar worden nu niet meer gebruikt omwille van de giftigheid. Of worden enkel gebruikt door gespecialiseerde bedrijven omwille van de extracten.
Je kan niet naast de kruidenreus kijken. Verschillende kruiden zijn ingeplant op het lichaamsdeel waarop ze werken: de goudsbloem en het driekleurig viooltje zijn goede kruiden voor de huid en vinden we aan de rand.
De rest van de tuintjes wordt ingenomen door moestuiniers. Een aantal vakken zijn voorbehouden voor de cursisten van het moestuinieren. Op deze perceeltjes wordt het principe van de permacultuur toegepast: de grond moet altijd bedekt zijn. In de winter ga je hier dan ook mulchmateriaal vinden op de bodem.